Londons 8 bästa gratis sevärdheter.

Att göra i London utan att det kostar ett enda pund
Skjermbilde_2017-01-04_kl._16.28.36

Tower Bridge
Det här är kanske den mest imponerande bron i hela Europa, och det är helt gratis att promenera över Tower Bridge. Bron är en av många som tar dig över floden Themsen i centrala London. För att vara en byggnad i London är Tower Bridge rätt ung, den stod klar 1894. Bron är 244 meter lång och tar dig mellan Tower of London och den runda Globe-teatern. Brons ”övervåning” ligger 42 meter över floden och har ofta spännande utställningar – men här måste du betala inträde.

British Museum
Om du är det minsta intresserad av konst, historia eller arkeologi så är ett besök på det jättelika British Museum ett måste. Här finns inte bara samlingar med föremål från världens alla stora civilisationer utan det är också helt gratis att se allt. Du kan se egyptiska statyer, afrikanska masker och fynd från både det antika Grekland och Rom.

Speakers’ Corner, Hyde Park
Ett mycket trevligt gratis nöje i London är att gå omkring i den stora parken Hyde Park. Hit kommer våren redan någon månad innan i Sverige. I parkens ena hörn (i nordöst) finns det galna Speakers’ Corner. Här kan vem som helst ställa sig.

Somerset House
Det stora palatsliknande Somerset House ligger mitt inne i centrum, vid Strand. Här kan du gå på gratis guidade visningar och se konstinstallationer i husens katakomber. Om du inte har tid att gå omkring i den stora byggnaden så kan du göra ett snabbt besök på innergården där det finns spännande fontäner på sommaren och en skridskorink på vintrarna.

Barbican Centre
Det är spännande bara att gå omkring i Barbican-kvarteret eftersom det är byggt i en galen arkitektstil som kallas brutalism. Det är lätt att gå vilse bland alla dolda gångar, trappor och undangömda små trädgårdar. Barbican Centre är ett stort konstcentrum för både teater, film och konst. Här finns ofta massor av gratis föreställningar och konsten i Curve Gallery kan du alltid se utan att betala.

National Portrait Gallery
Konstgalleriet National Portrait Gallery ligger granne med det större National Gallery vid Trafalgar Square. Här är det tavlornas motiv som är det viktiga, inte vem som var konstnären. Det finns tusentals porträtt av framför allt brittiska kändisar. Den mest populära avdelningen är Tudor Gallery där du kan se porträtt av bland annat Henrik VIII.

British Library
Det är lätt att ta sig till det jättelika biblioteket British Library eftersom det ligger vid Kings Cross dit du kommer med både tåg och tunnelbana. Många av besökarna kommer hit för att forska eller läsa böcker, men här finns också många spännande utställningar. I utställningen Treasures kan du se några av museets mest värdefulla böcker, bland annat Beatles-texter och Magna Carta.

Ceremony of the keys, Tower of London
I det kungliga slottet Tower of London hålls varje kväll en av de mest kontinuerliga ritualerna i världen. Här har vakterna lämnat över nycklarna utan avbrott i mer än 700 år. Överlämningen kallas Ceremony of the keys och har aldrig blivit inställd. För att se överlämningen måste du begära biljetter i förväg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *