Hampstead, en söt by i London

Det är inte så många som vet detta men London är inte en stad, det är många städer i en! En av dessa småstäder är Hampstead, som är något av de mest exklusiva och trevliga område man kan hitta i denna storstad.
Hampstead ligger norr om det man kallar centrum och kallas ofta ”village”, alltså by, istället för ”town”, som till exempel Camden Town. Här hittar man några av de högsta bostadspriserna i London, faktiskt bor det fler miljonärer (i pund) här än något annat ställe i Storbritannien.
Men, låt inte det skrämma dig, Hampstead är faktiskt ganska mysigt, med trevliga gränder och massa caféer och restauranger.
Det enklaste sättet att åka hit är med tunnelbanans norra linje, Northern Line, där Hampstead Station ligger mycket centralt mitt i stadens centrum. Jag åkte dit en söndag, som är en fin dag för ett besök eftersom alla butikerna är öppna.
Vad jag förstår är det kopplat till att det tidigare fanns många judar bosatta här, och de har som bekant inte vilodag på söndagar. På min resa började jag med att gå nedåt till Flask Walk, en fascinerande gågata, eller gränd.
Denna gata är full av roliga butiker och caféer, där varorna gärna sprids ut över trottoaren mellan kaffedrickande cafégäster. Jag hittade till och med dagens glassbar i denna gränd, så då var jag redan nöjd med utflykten.
Oddonos Gelato heter den och har bara några stolar utanför, men man kan sitta inomhus om man vill. Priserna är inte höga och glassen var god.
En promenad i bostadsområdet avslöjar snabbt att här bor det människor med mycket pengar. Inte bara för att gatorna är fulla av dyra bilar, utan även för att hus och trädgårdar är välskötta.
Det är inte direkt några pråliga byggnader, men jämfört med t.ex. Dalston märker man att detta är ett mycket rikare område.
Hampstead når du enklast med tunnelbanan, eller ”the Tube” som den kallas här. Northern Line går bland annat från Leicester Square.
Den här linjen har flera förgreningar och för att komma till Hampstead måste du ta ett tåg som går till Edgware. För att komma tillbaka till Leicester Square måste du ta ett tåg som går till Charing Cross Branch. Tågen går med bara några få minuters mellanrum.

hampstead
hampstead

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *